Hälsporre symptom

Symptom vid hälsporre


Symptom är smärta på insidan av hälens framkant vid fotisättning. som vid t.ex gång eller löpning. Morgonstelhet och morgonsmärta är förekommer mycket ofta och är ofta de första tecknen på hälsporre. Plantar fasciit kan uppstå även längs med hela plantar fascian och smärtar då vid belastning eller drag i detta område.

Orsaksmekanismer till hälsporre: är överpronation, supination, mycket gång eller löpning på hårt underlag, kallt klimat, ej fotriktiga skor, skor utan tillräcklig dämpning, felaktigt anpassade iläggssulor, felaktig biomekanik i höft/fot/ben, tidigare skador i underkroppen, övervikt, benlängdsskillnad, ålder *, cirkulation i senan. Säkerligen även bristande bålstabilitet och höftstabilitet, samt samfunktionen mellan dessa två kroppsdelar. * Med ökad ålder tenderar fotvalven att sjunka ner, vilket medför en ökad plattfothet, vilket i sin tur ger en ökad pronation och ökad risk för plantar fasciit och hälsporre.

Andra orsaker till smärta under hälen:

Fat pad syndrome – ömmande hälkudde


En mycket vanlig orsak som ofta feldiagnosticeras för hälsporre är Fat Pad Syndrome, eller ömmande hälkudde. Hälkudden har till funktion att distribuera ut trycket över hela hälbenet vid fotisättning, men i takt med att ålder och vikt ökar så kan hälkudden degenerera och förlora mer eller mindre av sin funktion, och vissa delar av hälen lämnas mer eller mindre utan avlastning. Man kan även vid kraftigt våld eller trauma mot hälen orsaka att hälkudden går sönder, tex om man sätter ner hälen felaktigt om man försökt att hoppa på en nickboll i en fotbollsmatch. Vid upprepad fotisättning skapas en irritation mot hälbenet, som i sin tur skapar smärta som lätt kan feldiagnosticeras för hälsporre om man inte undersöker foten noggrant. Smärta från ömmande hälkudde brukar kännas som ett blåmärke längs insidan eller utsidan av hälbenet eller mitt under hälbenet. Vid direkt tryck på den ömmande punkten återskapas smärtan direkt. Den sprider inte ut sig i något större område, utan smärtan är lokal till området där man trycker.

Om kan man se vita prickar under huden när man trycker på hälkudden påvisar detta att hälkudden har spruckit, och att fettceller rör sig fritt strax under huden, och därmed att hälkuddens dämpande funktion är kraftigt försvagad. Vi är specialister på att diagnosticera ömmande hälkudde och behandlar det framgångsrikt. Viktigt att förstå från första början är att en skadad och degenererad hälkudde aldrig kan återskapas, däremot kan smärtan vid en ömmande hälkudde försvinna om man behandlar den på rätt sätt.

Bristning i plantar fascian


Något som uppstår hastigt med kraftig smärta innebär oftast någon form av bristning. Bristning i plantar fascian under foten känns som om det kommer hastigt när man är t.ex ute och springer. Smärtan är intensiv och gör ofta att man inte kan fortsätta springa. Vanligtvis är smärtpunkten ett par centimeter framför hälbenet, och är ofta mycket ömt när man trycker på plantar fascian. Ibland kan man känna att en grop har uppstått i vävnaden.

Klicka här för att komma tillbaka till förstasidan om hälsporre.